In het dagelijks leven ben ik als justitiepredikant werkzaam in de penitentiaire inrichting van Zwolle.

 

De thema’s van advent; verlangen, verwachten, uitzien naar, zijn thema’s die het hele jaar door in de gevangenis zeer actueel zijn, maar in december het meest besproken worden. Gespreksonderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn: heeft mijn leven zin, door alle chaos die is ontstaan, voor anderen en mijzelf? Mág ik wel verlangen? Kán ik wel verwachten? Heb ik bestaansrecht? want dát wil ik zo graag! Vragen die het diepst van de ziel beroeren.

 Dit jaar krijgt stichting Lef extra aandacht. Als stichting heel actief in Raalte die helpend wil zijn voor mensen met kanker en júist hun dierbaren. Kanker treft niet alleen de persoon die de ziekte krijgt, maar is van grote invloed op de (directe) omgeving.  En wat kan het betekenen om in de adventstijd hierin te verwachten en uit te zien? De grote levensvragen worden ineens heel actueel, ook al zijn we zo gewoon om Kerst te ‘vieren’.

 Op weg van advent naar Kerst, op weg van verlangen en verwachten naar het uitzien van nieuw leven, daar mogen we jaar in jaar uit bij stilstaan voor ons eigen leven en in onze samenleving.

God verdraagt de gekte van deze wereld en doet de deur van de hemel toch niet veilig dicht. Dit mogen we ons keer op keer bewust worden, door alle turbulentie van deze wereld en ons leven heen. Vanavond horen we over die open deur en gaan we op weg met de herders, op zoek naar het Licht dat schijnt door alles heen.

 

Fijn om elkaar te ontmoeten met zang in verbondenheid.

 

Dorien van Bosheide